måndag, december 08, 2008

Den lever!!!


Jag har äntligen kommit igång med bakandet igen. Först Tomatfoccaccian och därefter blev det engelsk "Christmascake". Den som tycker det är konstigt att jag är ute i så god tid, skall veta att den bara blir bättre och bättre med tiden. Min lilla kaka stall stå och gona sig indränkt med konjak i tre veckor. Sedan kläs med mandelmassa och aprikossylt, och till sist dekoreras med "Royal Icing", en tjock och kritvit glasyr. Man äter bara små bitar. Ungefär som konfekt, eftersom den är så mastig.

Inspirerad av Martin Johanssons blogg "Pain de Martin", blev jag ju tvungen att sätta en surdeg också. Det gjorde jag igår. Eftersom rågmjölet hade försvunnit fick det bli en på vetemjöl. Det är svårare med vetemjöl, eftersom hela skalet är avlägsnat. För att få med nödvändiga mikroorganismer, tillsätter man rivet äpple. Och tro det eller ej, redan idag syns små bubblor som strävar mot ytan!

De här mikroorganismerna skiljer sig från övriga husdjur. Ett barn, en katt eller ett marsvin, blir synnerligen högljudda, om de inte serveras mat och pysslas om i rättan tid. Det här lilla husdjuret säger alls ingenting, så det gäller att komma ihåg det pysslet. Blir den lyckad bakar jag på en del av den och fortsätter att pyssla om resten för framtida bruk.

Min erfarenhet av surdeg är synnerligen begränsad. Det är nog mer än tjugo år sen och då använde jag honung som "kickstart". Den fick aldrig tid att utvecklas ordentligt, så fullkornsbrödet jag bakade var gott, men väldigt stabbigt. Nu skall jag på det igen, med hjälp av Martins kunskaper. Han har fört surdegen till vetenskapliga höjder och oftast med gott resultat. Jag är kräsen på bröd. Särskilt det ljusare brödet som finns i butikerna. Ingen arom, ingen skorpa och ett innanmäte utan tuggmotstånd. Undrar vad det blir av mitt bak?!

Martins blog rekommenderas verkligen för den som vill ha en rustik "macka" att sätta tänderna i. Svårigheten är bara att välja vilket bröd man vill starta med. Alla!?
Eftersom jag är en matnörd, så har jag ju en täljsten till baket. Fast inte för mer än ett bröd i taget.

Bilden är från Martins blogg. Återkommer (i bästa fall) med egna bilder.

Inga kommentarer: