Det här skall ingalunda handla om vedervärdiga, små illbattingar, utan om en ny råvara som jag har provat. Man kan säga mycket om mat, men medge, det är sällan man säger att den är rolig eller skojig! Stenbitsrom tycker jag är skojig att äta. Jag gillar när det knäpper och jag gillar smaken. Min dotter tycker också rom är skojig att äta, men hon däremot, får genomlida smaken.
Quinoa har funnits att köpa här något år men jag var sen med att testa. Jag fick en glad överraskning. Smaken var mild och god och det knäppte hejvilt. Av någon anledning var de två första paketen, av den röda sorten. Nu har jag provat den gula också, som jag tycker är ganska intetsägande och "grötig". Och den är inte alls lika "knäpp". Båda sorterna ser skojiga ut. Som små grodyngel med svans! (Visste ni att grodyngel heter "rompetroll" på norska? Det är ockå skojigt!)
Av den röda gjorde jag något som kan beskrivas närmast som en pilaff. Det var så gott, så jag åt det både till lunch och kvällsmat. Sen fick jag gå upp mitt i natten och sätta mig på toa. Tarmarna fick tydligen jobb också, vilket för mig är en jättestor fördel. Jag sitter gärna där varje natt, så det blir nåt gjort.
Jag gjorde pilaffen så här: Tag 2 dl Quinoa och skölj den i ett durkslag. Koka 13-15 minuter och ställ åt sidan för att eftersvälla. Kokar du för länge tappar dom "knäppigheten".
Under tiden Quinoan kokar hackar du en rödlök och 1-2 vitlöksklyftor. Fräs dem sedan i rikligt med smör och olivolja på svag värme, utan att de tar färg. Salta och peppra rejält, gärna med chili.
Blanda sedan löken och Quinoan och låt stå åt sidan ett tag så att det får svälla. Klipp eventuellt över lite persilja.
Ät som tillbehör till en köttbit, eller vad du vill, och ha riktigt roligt medan du äter!
- Va??? Säger ni att jag är lättroad!?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar