Nu när jag stod där, så förklarade han glatt att han säljer mycket bättre nu, för då skyndar folk sig för att hinna dit. Då tänkte jag på alla de gånger jag kommit på att jag ville handla fisk. Då var alltid klockan minst kvart över ett.
Jag hittade en bekant i kön. Han hade bestämt sig för lake. Den skulle han koka på "mammas vis", med sopprötter och en vitvinssås. Lake lät spännande och jag skulle vilja prova, men när han hade köpt sin, fanns bara en på 2,4 kg kvar. Orensad...
Det var tur att jag tog aborrfiléer istället, för senare fick jag höra att ett par hade spikat fast laken i huggkubben, för att kunna flå den.
Eftersom jag gillar mat men är en kvinna utan finmotorik, så bestämde jag mig för att det måste bli lättlagat. Först la jag filéerna i en plastpåse med idealmjöl och kryddor. Sen gjorde jag en tjock béchamelsås med vitt vin och hönsbuljong. I den rörde jag ner tinad och urkramad bladspenat. Stuvningssåsen slog jag ut på en tallrik. Så åkte filéerna ner i stekpannan med brynt smör och medan de bryntes gjorde jag ett pulvermos i samma kastrull som stuvningen. Några nypor nyriven muskot och svartpeppar, fick sätta touche på det nu grönprickiga moset.
Det tog en halvtimme för en kvinna utan finmotorik, så den som är något mera fingerfärdig, borde kunna sno ihop det här på 15-20 minuter. Gott blev det i alla fall!
Till? Ett duralexglas iskallt vitt vin. Det var ju en vanlig onsdsag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar